Ruby Nefkens, 6 mei 2022
Artikel IB – Meubels in de Metaverse
Stelt u zich eens voor. U staat in een online wereld met een stand op een online interieurbeurs. Hier laat u aan alle bezoekers uw nieuwste virtuele interieurcollectie zien. Vervolgens kunnen de bezoekers deze virtuele collectie bestellen met cryptomunten en ontvangen ze hun virtuele aankoop in een virtueel pakket in hun virtuele woning, winkel of bedrijfspand. Dit wordt straks allemaal mogelijk in de nieuwe Metaverse.
De Metaverse
De Metaverse is een computerplatform waarmee een 3D-wereld wordt gecreëerd waarin verschillende virtuele werelden aan elkaar gekoppeld worden tot één grote virtuele wereld. Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, is een grote investeerder in dit project. Waar we het internet kennen als ‘tweedimensionaal’ met plaatjes en teksten, is de Metaverse een nieuwe vorm van internet.
De Metaverse kan worden gezien als een virtuele versie van de echte wereld, waarin je met een virtuele avatar (een virtuele kopie van jezelf) kunt communiceren, winkelen, werken en concerten kan bezoeken of op vakantie kunt gaan. Het doet denken aan het Habbo Hotel, Second Life of Fortnite, maar de Metaverse is serieuzer en kent veel meer mogelijkheden.
Digitale interieurcollectie beschermd?
Bedrijven die in de Metaverse gevestigd zijn kunnen hun collectie straks ook digitaal maken en verkopen in een digitale showroom of winkel. Hier komt natuurlijk het één en ander bij kijken of juridisch gebied. Want hoe zit het bijvoorbeeld met jouw intellectuele eigendomsrecht? Gelden deze rechten ook in de Metaverse?
Belangrijk om te vermelden is dat de Metaverse nog in de kinderschoenen staat en dat er dus nog geen zekerheid is over hoe de toepassing van het intellectuele eigendomsrecht zich binnen de Metaverse zal ontwikkelen. Wel kan ik hier alvast voorzichtig een voorspelling doen.
Het auteursrecht in de Metaverse
Wat betreft het auteursrecht zal er in de digitale wereld van de Metaverse niet veel veranderen ten opzichte van de echte wereld. Wanneer een virtueel meubelstuk wordt ontworpen en dit voldoende origineel is, dan zal daar ook in de Metaverse automatisch auteursrecht op rusten. De maker kan dan op basis van het auteursrecht optreden tegen de virtuele namaak van dit virtuele meubelstuk.
Het merken- en modellenrecht in de Metaverse
Bij het merken- en modellenrecht ligt dit mogelijk anders.
Voor bescherming binnen het modellenrecht moet het betreffende model zijn ingeschreven in het modellenregister. Ook voor verkrijging van bescherming binnen het merkenrecht is inschrijving van het betreffende merk in het merkenregister vereist.
Bij de inschrijving in het merken- of modellenregister moet worden aangegeven voor welke klassen het merk of model beschermd wordt. Dit kan bijvoorbeeld ‘klasse 20: Meubelen’ of ‘klasse 18: ‘Parasols’ zijn. Onduidelijk is of de inschrijving in deze klassen voldoende is voor bescherming in de Metaverse, of dat het nodig is om een nieuwe inschrijving te doen voor een virtuele klasse.
Zo heeft NIKE bijvoorbeeld een aparte registratie ingediend voor ‘downloadbare virtuele goederen’, waaronder digitale kledingstukken. Deze aanvraag moet nog beoordeeld worden door het merkenbureau. Of het noodzakelijk en überhaupt mogelijk is om merken en modellen in te schrijven in nieuwe klassen en voor bepaalde landen om bescherming te krijgen in de Metaverse wordt dan ook onderzocht.
Nieuwe wereld
Met de Metaverse zal er een nieuwe wereld opengaan voor de interieurbranche. Hoe het intellectuele eigendomsrecht zich zal verhouden tot de Metaverse is nog niet bekend. Veel zal hetzelfde blijven, maar er zullen ook dingen veranderen.
Wie weet zal namaak van uw virtuele producten straks ook in een virtuele rechtbank in de Metaverse plaats gaan vinden. Mocht dit in de toekomst gaan gebeuren, dan zal ik zorgen dat ik mijn digitale toga paraat heb.
Artikel van Ruby Nefkens voor Interior Business Magazine.