artikelen

artikelen

Ruby Nefkens voor 'Vakblad Meubel', 2 maart 2015

De UK capituleert
Nadat de vrouw van de Engelse prime minister in 2011 een kopie van de beroemde vloerlamp ‘Arco’ van de gebroeders Castiglioni kocht, ontstond een brede discussie over de geoorloofdheid om kopieën in Engeland op de markt te brengen.

Industriële vormgeving kan in de UK net zoals in heel Europa beschermd worden door geregistreerd en ongeregistreerd modelrecht.  Het modelrecht kent echter een maximale beschermingsduur van 25 jaar. Dit is onvoldoende lang voor de  oudere iconische ontwerpen, zoals van Le Corbusier, Arne Jacobsen, Eames en Eileen Gray.

De UK kent geen auteursrechtelijke bescherming toe aan industriële vormgeving, zodat de meubelontwerpen ouder dan 25 jaar volgelvrij zijn. En dat zijn nu juist de meubels die zo ontzettend gewild zijn. In China gemaakt kunnen ze voor een fractie van de prijs worden aangeboden. Reden waarom vele webshops die meubelplagiaat aanbieden, een UK domeinnaam hebben en gerund worden door een Engelse Limited.

De lobby die in 2011 is gestart en waar bedrijven van naam, zoals Vitra, Fritz Hansen en Flos veelvuldig hun stem hebben laten horen, gaat nu haar vruchten afwerpen. Alhoewel in 2013 al een wetsvoorstel was aangenomen, die auteursrechtelijke bescherming van industriële vormgeving mogelijk maakte, was de implementatiedatum nog niet bekend.

Eerst volgden consultatieronden. De belangen waren groot voor beide zijden: de plagiaatindustrie en de fabrikanten van meubeldesign. Het heeft dan ook tot nu geduurd, maar het meubeldesign heeft overwonnen! Net zoals destijds in Italië is er wel een overgangsperiode. De wijziging van de Copyright, Designs & Patents Act 1988 gaat in op 6 april 2020. Daarmee krijgt industriële vormgeving, zoals meubeldesign, dezelfde bescherming als muziek, boeken en kunst, te weten tot 70 jaar na de dood van de maker.

Dat wordt dan definitief einde verhaal voor de plagiaathandel met basis in de UK. Zo komen we weer een stap dichter bij het voorkomen van de verhandeling van meubelplagiaat in Europa.

Ruby Nefkens
nefkens
+31 (0)6 43 36 80 63

Aan de samenstelling en inhoud van dit artikel is de meeste zorg besteed. Ruby Nefkens en Van der Steenhoven advocaten aanvaarden geen verantwoordelijkheid ten aanzien van op basis van dit artikel genomen beslissingen, tenzij zij vooraf in concrete gevallen zijn geraadpleegd.

 

Contact opnemen met ons?
 

  +31 (0)20 607 79 79
 

  mail