artikel

artikel

Ruby Nefkens, 25 oktober 2019

Foto zonder toestemming gebruikt
Met grote regelmaat gaan bedrijven de fout in door foto’s op hun website te plaatsen, of in een brochure of nieuwsbrief, zonder dat ze de rechten goed afgedekt hebben. Het simpelweg plukken van foto’s van het internet is kennelijk nog steeds gemeengoed.

Wat gebeurt er als je toch tegen de lamp loopt? 
Het bedrijf Body & Beauty geeft een vakblad uit voor de fitnessbranche, met de naam Body LIFE, en exploiteert een website www.bodylifebenelux.nl, een informatieplatform voor de fitnessbranche. Op haar website heeft ze in 2016 een foto van de nog steeds populaire meidengroep K3 geplaatst. Dit deed ze zonder voorafgaande toestemming en zonder daarbij de naam van de fotograaf te noemen of van de rechthebbende.

Nu bleek dat het ANP (Algemeen Nederlands Persbureau) te zijn, die het Belgische bedrijf Permission Machine (de naam is toepasselijk!) gemachtigd heeft om namens haar gebruikslicenties op foto’s te verlenen. De slechtste niet, stelt Permission Machine Body & Beauty eerst in de gelegenheid om alsnog een licentie te kopen voor een bedrag van € 265,= (en dossierkosten van € 53,= te betalen). Dit aanbod neemt Body & Beauty niet aan.

Rechtszaak  
Het komt tot een procedure en daarbij treedt het ANP op als rechthebbende. Het ANP vraagt aan de rechter om Body & Beauty te veroordelen in de door haar geleden schade. Plotseling worden andere bedragen dan eerder gevraagd. Voor het gebruik van de foto vraagt het ANP nu € 372,38, plus nog een bedrag van € 127,62 voor de werkzaamheden van Permission Machine. Daarnaast vraagt ze veroordeling van Body & Beauty in de kosten van de procedure. En last but not least moet Body & Beauty de foto van haar server verwijderen.

De rechter komt vrij snel tot de conclusie dat Body & Beauty, door de foto zonder toestemming en zonder naamsvermelding te gebruiken, inbreuk op auteursrecht heeft gemaakt. Dat Body & Beauty niet de intentie hadden om inbreuk te maken, wil de rechter wel aannemen, maar dat doet er niet toe. Body & Beauty had beter kunnen weten.

Het ANP sluit voor de berekening van haar schade aan bij de tarieven die gebruikt worden door de Stichting Foto Anoniem. Daarbovenop moet er volgens het ANP een boete worden betaald, omdat er anders zonder consequentie inbreuk op iemands auteursrecht kan worden gemaakt. De schade zou daarom 1,5 x de gebruikelijke licentievergoeding bedragen.

De rechter gaat daar niet in mee. Wel vindt de rechter het redelijk dat de gebruikelijke licentievergoeding (van € 248,25) wordt betaald, maar een extra straf voor het gebruik van de foto is niet op zijn plaats.

Door het op een procedure te laten aankomen kost de foto Body & Beauty wel vele malen meer. Zij wordt, vanwege de gemaakte inbreuk op auteursrecht, namelijk ook veroordeeld in de kosten van de procedure en de kosten van Permission Machine. Kortom aan het eind van de rit komt dit haar op betaling van een bedrag van maar liefst € 1.189,70 te staan. Tja, zo wordt de foto van K3 wel een erg dure foto….

Om problemen te voorkomen kunnen afbeeldingen gebruikt worden die wel gratis zijn. Kijk bijvoorbeeld eens bij Google Afbeeldingen, klik dan op Tools en Gebruiksrechten en kies ‘Gelabeld voor hergebruik’. Dan kom je bij afbeeldingen die je gratis commercieel kunt gebruiken. Of ga in zee met een fotostockbureau en betaal daar de gebruikelijke licentievergoeding.

Artikel van Ruby Nefkens voor Interior Business Magazine.

Ruby Nefkens
nefkens@vandersteenhoven.nl
+31 (0)6 43 36 80 63

 

Contact opnemen met ons?
 

  +31 (0)20 607 79 79
 

  mail@vandersteenhoven.nl