artikelen

artikelen

Ruby Nefkens voor 'Vakblad Meubel', 22 juni 2015

Kunnen we de balans opmaken?
De afgelopen jaren hebben ondernemers met succes kenmerken, die betrekking hebben op hun bedrijf of product, zoals kleuren, geuren, geluid of smaak als exclusief eigendom kunnen claimen. Of via de weg van het merkenrecht of via het auteursrecht zijn zoveel mogelijk assets van het bedrijf beschermd.

Zo weten we al enige tijd dat geluid te registreren is als merk. Gebruikt u bepaalde noten, die echt bij uw bedrijf passen? U kunt dit exclusief claimen als merk. Ook een kleur kan een merk zijn, maar dan moet het eerst zijn ‘ingeburgerd’, dat betekent dat het publiek de kleur associeert met de onderneming. Denk aan het bekende KPN – groen van destijds. Door heel lang en consequent een bepaalde kleur te gebruiken, kunt u dit als uw merk vastleggen.

Louboutin vecht voor de bescherming van de rode zool van de hooggehakte schoenen van dit merk, dit keer niet als kleurmerk, maar als beeldmerk. Voordeel daarvan is dat de kleur dan niet hoeft te zijn ingeburgerd. Het laatste woord is daar in Nederland nog niet over gezegd.

Een geur van bijvoorbeeld een parfum is via het auteursrecht te beschermen. Zo heeft Lancôme de geur van het parfum Trésor, beschermd.

En zeer onlangs is geprobeerd de smaak van ‘Heksenkaas’, te beschermen via het auteursrecht. Daarover zijn twee procedures gevoerd. In de eerste procedure werd auteursrechtelijke bescherming aan de – kennelijk – onderscheidende smaak van deze kaas toegekend. In de tweede was de rechter nog niet heel overtuigd en wil nu weten wat dan de kenmerkende elementen van de smaak zijn, die maken dat het zo bijzonder is.

Dit is allemaal bekend nadat daar, vaak langdurig, over geprocedeerd is. Maar u kunt daar nu uw voordeel mee doen. Deze lijst is bovendien vermoedelijk nog niet uitgeput. De conclusie is dat intellectuele eigendomsrechten veel kunnen beschermen, als u maar creatief bent.

Ruby Nefkens
nefkens
+31 (0)6 43 36 80 63

Aan de samenstelling en inhoud van dit artikel is de meeste zorg besteed. Ruby Nefkens en Van der Steenhoven advocaten aanvaarden geen verantwoordelijkheid ten aanzien van op basis van dit artikel genomen beslissingen, tenzij zij vooraf in concrete gevallen zijn geraadpleegd.

 

Contact opnemen met ons?
 

  +31 (0)20 607 79 79
 

  mail