artikel

artikel

Ruby Nefkens, 23 september 2021

We mogen weer! 
En: Auteursrecht op een handvat van een zweep​

De beurzen gaan weer van start

Iedereen die actief is in de meubelbranche kijkt met heel veel plezier uit naar de beursperiodes die gaan komen. In De Woonindustrie, de Supersalone in Milaan en natuurlijk de Maison et Objet in Parijs. Ik kan het zelf bijna niet geloven. Dat het nu echt doorgaat. 

Ik heb dan ook meteen voor alle beurzen geboekt. Blij om mijn klanten weer te zien, in hun element op de diverse beursstands. En natuurlijk om weer nieuwe contacten op te doen. Ik hoop u daar dan ook te zien.

Bijzondere zaak

Terug naar mijn vakgebied. Kan het nog gekker? Mijn oog viel op de publicatie van een bijzondere uitspraak over auteursrecht op het handvat van een SM-zweep. Kan daar dan ook al auteursrecht op zitten. Jawel dat kan. De plaatjes in het vonnis zijn te vaag om hier te laten zien, maar kennelijk ligt het creatieve aspect in het grove zware karakter van het handvat, dat ter zitting getoond werd, en daar dus duidelijk te zien was.

Combinatie van elementen

Wat van belang in deze zaak is, dat een combinatie van op zichzelf al bestaande elementen in een nieuw object, in dit geval het handvat van een erotische zweep, een nieuw oorspronkelijk werk kan creëren. En dat is in de meubelbranche ook vaak het geval.

Een meubel hoeft niet in alle aspecten helemaal nieuw te zijn en met alleen maar elementen die nog nooit eerder vertoond zijn. Ook een combinatie van elementen uit oudere meubels, kan voldoende origineel zijn om voor bescherming in aanmerking te komen. Zo’n nieuwe combinatie is al creatief op zich. Ontwerpers mogen zich laten inspireren en dat gebeurt ook volop. 

In ’het echt’ zien

Wat ook van belang bleek is dat de rechter in de rechtszaal de erotische zweep, en de oudere modellen zweep, die de tegenpartij aanvoerde om de oorspronkelijkheid te betwisten, op zijn tafel had liggen. Een offline zitting dus. In de afgelopen tijd hebben we het noodgedwongen met online zittingen moeten doen. In zaken waarin het gaat om namaak is dat beslist een nadeel. 

Uit deze rechtszaak blijkt maar eens dat mijn rechtsgebied beslist niet saai is, mocht u dat al denken. 

Ik houd me graag bezig met het beschermen van uw mooie meubelen en wens u dan ook alle succes en veel plezier bij de komende beursperiode!

Artikel van Ruby Nefkens voor Interior Business Magazine.

Ruby Nefkens
nefkens
+31 (0)6 43 36 80 63

 

Contact opnemen met ons?
 

  +31 (0)20 607 79 79
 

  mail