de week van

de week van

Ruby Nefkens, 1 februari 2016

Arthur Fischer

De heer Arthur Fischer is vorige week op 96-jarige leeftijd overleden. Misschien zegt de naam u niet direct iets. Hij werd ook wel de ‘patentkoning’ genoemd. De heer Fischer kreeg deze eretitel omdat hij de grote hoeveelheid van 1.100 octrooien (patenten), op zijn naam had staan. 
De meest bekende uitvinding die hij heeft gedaan is de uitvinding van de muurplug. Hiermee werd hij wereldberoemd. Maar ook andere bekende uitvindingen, zoals het flitslicht voor een fotocamera, staan op zijn naam. Het Europees Octrooibureau gaf hem de oeuvreprijs, toegekend aan bijzondere uitvinders voor hun bijdrage aan sociale, economische of sociale vooruitgang.
Mooi vind ik zijn antwoord op de vraag hoe hij aan zijn uitvindingen kwam: ‘Door het herkennen van een tekort’ en ‘door zich te verdiepen in een onderwerp dat hij niet kende’. Dit deed hij kennelijk aan de lopende band.

Het aanvragen, onderhouden en verdedigen van zoveel octrooien is een enorm kostbare aangelegenheid, zeker wanneer het octrooi in verschillende landen moet gelden. Daarom wordt reikhalzend uitgekeken naar de komst van het Unitair octrooi. Vanaf 2017 kan een uitvinding met één octrooi beschermd worden in de hele Europese Unie, met uitzondering van Spanje en Kroatië.
De aanvraagprocedure wordt een stuk eenvoudiger en de kosten dalen navenant. De hoge kosten en langdurige aanvraagprocedures weerhouden op dit moment namelijk veel innovatieve ondernemers om hun uitvindingen te octrooieren.  Met de komst van het Unitair octrooi zijn die bezwaren weg. Het zal dan voor toekomstige bijzondere uitvinders een stuk makkelijker worden om hun uitvindingen te beschermen. Of het ondanks die vooruitgang een uitvinder zal lukken om de patentkoning te evenaren, zullen we echter moeten afwachten.

Ruby Nefkens
nefkens
+31 6 43 36 80 63
 

 

Contact opnemen met ons?
 

  +31 (0)20 607 79 79
 

  mail