de week van

de week van

Ruby Nefkens, 7 december 2018

AVG en boetes – zorg dat je AVG proof bent!
Op 25 mei is de nieuwe privacywetgeving in de hele EU ingegaan. Dat betekende naast strengere regels ook de mogelijkheid tot het opleggen van (hoge) boetes. De eerste maanden bleef het rustig, maar inmiddels zijn de eerste boetes uitgedeeld.

Boete € 400.000,=
Een ziekenhuis in Portugal heeft de twijfelachtige eer de eerste boete te incasseren. Het ziekenhuis kreeg een boete opgelegd van € 400.000,= omdat het onzorgvuldig met patiëntgegevens omging. In het privacy statement van het ziekenhuis staat dat alleen artsen toegang tot de gegevens mogen hebben. Dat zijn er 295. In werkelijkheid hadden meer dan 900 personen toegang tot de gegevens.

Boete € 4.800,=
Ook in Oostenrijk en Duitsland zijn boetes uitgedeeld. In Oostenrijk betrof het een wedkantoor die een beveiligingscamera buiten had hangen. De camera filmde ook een deel van de openbare weg en dat mag niet. Bovendien had het bedrijf onvoldoende informatie gegeven over het feit dat de camera gebruikt werd. Vanwege de financiële draagkracht van het wedkantoor is de boete relatief laag, te weten € 4.800,=.

Boete € 20.000,=
In Duitsland heeft de chatside Knuddels.de een boete gekregen van € 20.000,= omdat er e-mailadressen en wachtwoorden van 330.000 gebruikers gelekt waren. Het werd het bedrijf aangerekend dat de beveiliging niet op orde was.

Boetes moeten prikkel zijn
De boetes variëren en daaruit kunnen we concluderen dat er ten eerste gekeken wordt naar de ernst van de overtreding, het soort gegevens dat gelekt is en de financiële draagkracht van het bedrijf. De boetes moeten vooral een prikkel zijn om de wet na te komen. Vanzelfsprekend is daarbij één van de belangrijkste zaken ervoor te zorgen dat de beveiliging op orde is. 

Zorg dat je AVG proof bent!
Twijfel jij of je organisatie de AVG goed toepast of wil je meer weten over het voorkomen van boetes? Neem contact op met ons privacy team: Ruby Nefkens, Hylke Klasens en Robin Keyner. We helpen je graag!

Ruby Nefkens
nefkens
+31 (0)6 43 36 80 63

 

Contact opnemen met ons?
 

  +31 (0)20 607 79 79
 

  mail