de week van

de week van

Ruby Nefkens, 12 December 2019

Bananen-kunst of banale kunst? 
Ik denk dat we allemaal met verwondering hebben gelezen dat meerdere kunstwerken, bestaande uit een banaan die met ducttape aan de muur is bevestigd, voor hoge bedragen zijn verkocht. Er is kennelijk tussen de € 120.000 - € 150.000 voor betaald.

Maar, wat koop je dan eigenlijk? Ik las dat de banaan, die natuurlijk bruin wordt na verloop van tijd, regelmatig is vervangen. Je koopt dus niet de banaan en het ducttape, maar het concept van de banaan met ducttape. Maar is dat wel te beschermen? Met andere woorden is het concept eigendom van de kunstenaar Maurizio Cattelan en kon hij dat dus verkopen? Wel, dat laatste heeft hij gedaan. Maar wat krijg je dan als koper?

Ik geef u het antwoord meteen: de koper krijgt niets, althans niet de eigendom van het concept. Vermoedelijk wel een mooi certificaat.

Vandaag las ik dat de Nederlandse studente Merel Engelman in 2013 hetzelfde idee had. Zij had een banaan op een plaat marmer getapet en daarvan een foto gemaakt. Zij voelt zich nu door Cattelan bestolen. Maar is dat terecht? Want met het woord ‘idee’ zeg ik eigenlijk alles.

Het is een idee, en een idee kun je niet beschermen. Iedereen mag het idee uitvoeren. Daarom kon de performancekunstenaar David Datuna de banaan van de muur halen en opeten zonder consequenties.

Cattelan heeft zijn reputatie als omstreden kunstenaar met deze kunstwerken eer aangedaan. Gelukkig voor de musea en kunstliefhebbers maakt hij ook werk dat blijft, zoals het werk van een mannetje die uit een gat in de grond het museum binnendringt, dat in het bezit is van het Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Ruby Nefkens
nefkens
+31 (0)6 43 36 80 63

 

Contact opnemen met ons?
 

  +31 (0)20 607 79 79
 

  mail