de week van

de week van

Ruby Nefkens, 25 november 2015

Bedrijfsbezoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM)

Vandaag had ik een bespreking met de head of legal department van het moederbedrijf van onze cliënt. In het kader van compliance wilde hij graag geïnformeerd worden over het Europese en Nederlandse mededingingsrecht. Over de trends en over wat te doen bij een eventueel bedrijfsbezoek van de ACM of de Europese Commissie (EC), een zogenaamde dawn raid.

Niet dat deze cliënt ergens voor vreesde, maar gewoon in het kader van het correct naleven van alle Europese en Nederlandse regels op dit gebied en om goed voorbereid te zijn voor het geval dat. Een bedrijfsbezoek van de ACM of EC gebeurt namelijk meestal onaangekondigd. Mocht het ACM of de EC een kartel willen onderzoeken, dan kan het zomaar zijn dat ze ook bij onze cliënt op de stoep staan. Omdat dat voor de cliënt en met name het personeel onbekend terrein is, is het belangrijk te weten wat je dan wel en vooral wat je dan niet moet doen.

Wij hebben dan ook aangeboden om een instructie te maken voor zowel de receptie, als het personeel, als de directie, over hoe te handelen als er 8 man/vrouw aanbellen om 9.00 uur 's ochtends. Waarbij de eerste stap is - natuurlijk - het aanbieden van een kop koffie, de groep in een aparte (lege) kamer plaatsen, de directie waarschuwen en de advocaat bellen.

Want één van de belangrijkste rechten die je hebt is dat je niet hoeft mee te werken aan je eigen beschuldiging. Dus wanneer er vragen gesteld worden, hoef je daar in de meeste gevallen niet op te antwoorden. Het is dan fijn om te kunnen steunen op je advocaat, die daarbij kan adviseren.

Bovendien houdt de advocaat in de gaten of de ambtenaren hun bevoegdheden niet te buiten gaan.

De kans dat er een dawn raid plaatsvindt bij de cliënt is wellicht niet groot, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Een goede voorbereiding brengt rust en vertrouwen.

Ruby Nefkens
nefkens
+31 (0)6 43 36 80 63

 

Contact opnemen met ons?
 

  +31 (0)20 607 79 79
 

  mail