de week van

de week van

Ruby Nefkens, 4 januari 2017

Boodschap voor alle inbreukmakers in 2017
De eerste week van januari is vanwege de vakantieperiode nog rustig dus het is een mooie gelegenheid om vakbladen en rechtspraak te lezen. Ik stuit daarbij meteen op een uitspraak over een draadstalen mand, oftewel de ‘Wire Basket’, een kennelijk zeer succesvol product van Ferm Living.

En als iets succesvol is dan wordt het gekopieerd. Daar kun je vergif op innemen. Zo ook deze keer. En als een product gekopieerd wordt, dan komt de kopie in 99% van de gevallen uit China. Ook daar kun je vergif op innemen. Hopeloos, omdat het nagenoeg onmogelijk is om in China kopieën van de markt te halen. Dat lukt alleen de hele groten der aarde: de Unilevers en Philipsen die daar ter plaatse continue actief zijn met onderzoek naar de bron, en trachten te voorkomen dat het plagiaat het land verlaat. En dan lukt het ze waarschijnlijk maar voor een heel klein deel, want kopieerders worden steeds vernuftiger.

Kopieerders doen vaak alsof hun neus bloedt. Zo ook de kopieerder van de Wire Basket:

“Sorry fort hat copyrights trouble. For metal wire items in diamond weaving, we have been producing and exporting since 2011, and sold to many customers from Europe to USA, never customer complained to us on copyrights problem, it is sure there also have other Chinese suppliers are solding these items in the same time, we are not the only one! Actually similar items can be seen in many website. (…)”

Hierbij mijn boodschap voor alle inbreukmakers in 2017. Laat het u voor eens en voor altijd duidelijk zijn:

Met sorry kom je er niet. Copyright trouble duidt het probleem niet. Kopiëren zonder toestemming van de rechthebbende is een criminele activiteit.

Dat klanten niet geklaagd hebben is geen maatstaf. Klanten die kopieën kopen klagen over het algemeen niet.

Dat veel andere Chinese leveranciers ook kopieën verkopen is niet relevant. Als de één steelt is dat geen vrijbrief voor de ander om ook te stelen.

Of er vergelijkbare producten verkocht worden is evenmin relevant. Het gaat er niet om of iets vergelijkbaar is. Vergelijkbare producten kunnen over het algemeen prima naast elkaar bestaan. Het gaat erom of het product is gekopieerd.

Ik wens u allen een mooi, creatief jaar!

Ruby Nefkens
nefkens
+31 6 43 36 80 63
@rubynefkens

 

 

Contact opnemen met ons?
 

  +31 (0)20 607 79 79
 

  mail