Marjon Schlimbach, 20 november 2017
Checklist voor een goede arbeidsovereenkomst
De economie groeit en de werkgelegenheid trekt aan. Bij het aannemen van personeel is het belangrijk dat u de afspraken goed vastlegt in de arbeidsovereenkomst. Ik heb voor u enkele aandachtspunten uitgelicht voor het opstellen van een goede arbeidsovereenkomst.
Vaste onderdelen
Uit de wet vloeit voort dat u minimaal de volgende onderdelen schriftelijk moet vastleggen:
Ga telkens na welke soort arbeidsovereenkomst het meest geschikt is voor uw situatie. De verplichting tot het schriftelijk vastleggen van de gegevens genoemd in punt 1 t/m 13 geldt ook bij het aangaan van flexibele arbeidsrelaties, zoals op basis van een oproepovereenkomst (nul uren en min-max), thuiswerkovereenkomst of uitzendovereenkomst. In dat geval geldt als extra verplichting in de overeenkomst aan te geven welke soort overeenkomst naar uw oordeel is afgesloten.
Optionele bepalingen
Naast bovengenoemde vaste onderdelen, kunt u bij het opstellen van de arbeidsovereenkomst onder meer het opnemen van de volgende bepalingen overwegen:
Beëindiging van de arbeidsovereenkomst:
Bescherming van uw bedrijfsbelangen:
Wijziging van de arbeidsovereenkomst:
Up to date?
Het arbeidsrecht blijft in ontwikkeling. Na de invoering van de Wet werk en zekerheid, wordt in het op 10 oktober 2017 gepresenteerde Regeerakkoord opnieuw een reeks aan arbeidsrechtelijke veranderingen aangekondigd. Het is daarom belangrijk uw modellen en beleid ten aanzien van het sluiten van arbeidsovereenkomsten regelmatig opnieuw onder de loep te nemen.
Tijdens onze Client Class Arbeidsrecht op donderdag 30 november a.s. praten we u graag bij over de actualiteiten binnen het arbeidsrecht. Meld u aan. U bent van harte welkom!