de week van

de week van

Ruby Nefkens, 3 november 2017

De week van de Privacy! Dag 4 en 5
Onze hele organisatie staat deze week in het teken van privacy. Elke dag drie sessies! Met ontbijt, lunch of borrel, en ons privacy team zorgt voor de inhoud. Alle deelnemers doen ook mee aan de quiz. Vanmiddag trekken we de winnaar, die een leuke (en nuttige ) prijs kan winnen. De quizvraag was niet makkelijk want: hoeveel artikelen heeft de AVG eigenlijk? We zullen zien of het goede antwoord erbij zit!

In het stappenplan dat iedereen meekrijgt staan de noodzakelijke acties nog eens beschreven. Een handig handvat en naslagdocument. En de beveiligingstips van de ethisch hacker Wouter Slotboom, geven we aan iedereen door. Hij was in maart jl. bij ons op onze Client Class Privacy. Dit alles om u klaar te stomen voor de AVG, die op 25 mei 2018 ingaat.

Cybersecurity of digitale beveiliging is daarbij van essentieel belang. Dan gaat het niet alleen over technische beveiliging. Ook de beveiliging die u intern, organisatorisch hebt opgezet, hoort daarbij. Werken met persoonsgegevens is voor een deel mensenwerk. Het is dan ook belangrijk dat uw personeel weet wat persoonsgegevens zijn en hoe u wilt dat daarmee wordt omgegaan. Die protocollen moeten ook duidelijk zijn. Vaak worden die opgenomen in het personeelshandboek.

Stap 4 is dan ook:

  • maak een personeelshandboek, of pas dit aan aan de AVG
  • communiceer de inhoud duidelijk

Hierin gaat het onder andere over:

  • wie mag bij welke persoonsgegevens, wat zijn de verschillende bevoegdheden
  • welke beveiliging moet iedereen in acht nemen
  • gebruik smartphone, laptop, USB-stick, internet
  • bewaartermijnen persoonsgegevens
  • wat is een datalek en hoe moet dat gemeld worden
  • wie is bevoegd verzoeken van betrokkenen (diegenen van wie de persoonsgegevens zijn) te behandelen die binnenkomen. En hoe wordt daarmee omgegaan
  • gebruik bewakingscamera’s, toegangscontroles
  • clean desk policy

Logisch gevolg is het aanpassen van uw (standaard) arbeids-, en freelance- overeenkomsten, zodat personeel is gebonden aan nieuwe privacyregels en er door u controle mogelijk is.

Heeft u hier vragen over? Neem contact met ons op over het personeelshandboek, de diverse protocollen en het beoordelen en aanpassen van uw overeenkomsten. Wij helpen u graag.

Veel succes met het privacy compliant maken van uw organisatie!

Ruby Nefkens
nefkens
+31 6 43 36 80 63

 

 

Contact opnemen met ons?
 

  +31 (0)20 607 79 79
 

  mail