de week van

de week van

Ruby Nefkens, 2 september 2015

Humor

Logo's zijn in de meeste gevallen zowel beschermd door het auteursrecht als door het merkenrecht. Auteursrecht beschermt creatieve werken. Daarvoor hoeft de maker van het werk dit niet te registreren. Merkenrecht beschermt de naam én het logo. Daarvoor is wel een registratie nodig. Door het logo te registreren als merk ontstaat meer zekerheid én een langer durend recht. Dat doen veel bedrijven dan ook. Ook Google en Heineken hebben hun logo's goed beschermd en bewaken hun rechten streng.

Dat er ook nog plaats kan zijn voor een gezonde dosis humor bleek gisteren toen Google haar nieuwe logo aankondigde. De kenners herkenden daarin direct de 'smiling-e' van Heineken. Niet lang daarna verschenen de eerste tweets: :"Die hoera-"e" heeft Google toch echt van Freddy Heineken geleend". Hierop reageerde Heineken gevat:

http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24441559/__Heineken__slaat_terug__naar_Google__.html

Wanneer op deze humoristische wijze 'gebruik' wordt gemaakt van de rechten van Google, zal dat niet als 'namaak' worden bestempeld.

Meer serieus is de zaak met betrekking tot het Tokyo 2020 Olympics logo, dat vorige maand werd gepresenteerd. Dat logo leek op het logo van een theater in Luik. De ontwerper van het Belgische logo protesteerde daartegen. In Japan werd men daar in het begin niet warm of koud van omdat het Belgische logo niet als merk geregistreerd was. Daarbij vergat men voor het gemak dat het logo ook auteursrechtelijk beschermd is. Toch werd gisteren bekend dat het Tokyo logo veranderd zou worden. De Japanse ontwerper had namelijk bekend dat hij in het verleden ook wel eens 'teveel' geïnspireerd was geweest door een logo van een ander.

http://www.dezeen.com/2015/09/01/tokyo-withdraws-2020-olympics-logo-plagiarism-allegations-kenjiro-sano/


Ruby Nefkens, gespecialiseerd in intellectuele eigendomsrechten, waaronder auteursrecht.
nefkens
+31 (0)6 43 36 80 63

 

Contact opnemen met ons?
 

  +31 (0)20 607 79 79
 

  mail