blogs

blogs

Ruby Nefkens, 30 september 2022

Paashazen-gevecht
In Zwitserland is door de hoogste rechter een uitspraak gedaan die een eind maakt aan de daar gevoerde strijd tussen Lindt en Lidl over chocoladepaashazen. Wat was er aan de hand? Sinds 1952 brengt de Zwitserse chocoladefabrikant Lindt & Sprüngli (Lindt) chocoladepaashazen op de markt. Om namaak tegen te gaan, registreert Lindt de hieronder staande afbeeldingen in het Zwitserse merkenregister. Dit zijn de in folie gewikkelde chocoladepaashazen zoals Lindt die verkoopt.

Rond Pasen 2017 verkocht Lidl in Zwitserland een chocoladepaashaas die – naar de mening van Lindt – inbreuk maakt op de door Lindt ingeschreven merken. Het gaat om de onderstaande paashaas.

Lidl vindt dit onzin, waarop Lindt in 2017 naar de Zwitserse rechtbank stapt. De rechtbank vond de paashazen te weinig op elkaar lijken om verwarring te kunnen veroorzaken.

In hoger beroep onderzoekt de Zwitserse rechter eerst of de door Lindt ingeschreven afbeeldingen voldoende onderscheidend zijn om als merk beschermd te kunnen worden.  Dat toont Lindt met een goed onderbouwd onderzoek aan. De afbeelding van de paashaas van Lindt is bij een groot deel van het publiek bekend. 

Vervolgens onderzoekt de rechter of er verwarringsgevaar bestaat. Dit is het geval als de paashazen van Lindt en Lidl zoveel op elkaar lijken dat de consument kan denken een paashaas van Lindt te hebben gekocht bij Lidl. Daarin geeft de rechter Lindt in hoger beroep gelijk. Ondanks de kleine verschillen is de algemene indruk van de Lidl-haas overeenstemmend. Er is ook sprake van een goudkleurige haas, met een strikje, een belletje en ook de houding is hetzelfde. Dit leidt tot duidelijke associaties met de Lindt-haas. In het geheugen van het publiek zijn de hazen niet van elkaar te onderscheiden. Lidl mag de chocoladepaashazen in deze verpakking niet meer verkopen en de verpakkingen moeten worden vernietigd. De chocolade kan mogelijk nog op andere manier worden gebruikt.

Denk jij dat de Lidl-haas in Nederland ook verboden zou kunnen worden door Lindt?  

Heb je vragen over bescherming van merken-, modellen- of auteursrechten? Het VdS IE-team helpt je graag.
 

Ruby Nefkens
  nefkens
  +31 6 43 36 80 63 

 

Contact opnemen met ons?
 

  +31 (0)20 607 79 79
 

  mail