de week van

de week van

Ruby Nefkens, 16 juni 2020

To app or not to app…
De ‘soap’ rondom de corona-app is nog niet afgelopen. Gaat hij er nu wel of niet komen? In Nederland dan. Duitsland heeft de knoop doorgehakt. De ‘Corona - Warn - App’ wordt op 16 juni uitgebracht met als doel gebruikers te waarschuwen als ze mogelijk contact hebben gehad met iemand die besmet is met het coronavirus. De app bepaalt hoe lang je bij iemand in de buurt bent geweest en kan waarschuwen als je contact hebt gehad met iemand die besmet was. Dit gaat door middel van het gebruik van bluetooth. Er worden geen gegevens in een centrale databank opgeslagen. De gebruiker krijgt dus zelf de info en verwacht wordt dat de gebruiker in quarantaine gaat na een waarschuwing. Het gebruik is vrijwillig. De gebruiker kan de gegevens wissen en de app verwijderen.

Uit Noorwegen kwam het bericht dat met de app gestopt wordt omdat er te veel zorgen over de privacy zijn. De Noorse privacywaakhond ‘Datatilsynet’ vond de app een extreme inbreuk geven op de privacy, zelfs in een noodsituatie als een pandemie. Omdat de besmettingsgraad inmiddels gedaald is, is het gebruik niet langer te rechtvaardigen. Maar bij een privacyvriendelijker alternatief, zou de app mogelijk toch weer in gebruik kunnen worden genomen.

Het gaat bij het besluit al dan niet een app te gaan gebruiken vooral om de gevolgen voor de privacy. Daarom kiest Duitsland ervoor om de gegevens niet centraal op te slaan en geen locatiegegevens te gebruiken. Bovendien is er nog de vraag of bluetooth wel geschikt is. Al in april liet nota bene de uitvinder van het bluetooth-protocol weten dat bluetooth niet precies genoeg werkt. Vooralsnog is dit de meest privacyvriendelijke techniek.

In Nederland wordt gestaag verder gewerkt aan een corona-app. Deze zal met de door Apple samen met Google speciaal hiervoor ontwikkelde technologie werken. Daarbij wordt bluetooth gebruikt. De technologie zou de privacy van gebruikers waarborgen en werkt ook op basis van vrijwilligheid en expliciete toestemming van de gebruiker. We wachten af…

Ruby Nefkens
nefkens
+31 (0)6 43 36 80 63

 

Contact opnemen met ons?
 

  +31 (0)20 607 79 79
 

  mail