de week van

de week van

Ruby Nefkens, 18 september 2020

Challenges
Vrijdag 18 september 2020 kwam ons wereldwijde netwerk LAWorld online bij elkaar. En zoals altijd was er een interessante keynote speaker. De bijeenkomst werd georganiseerd door ons Duitse kantoor en de spreker was dan ook het hoofd juridische zaken, compliance en data protection van Lufthansa. De tot voor kort private succesvolle onderneming, die er ten gevolge van Corona voor heeft gekozen om geld van de Duitse overheid te accepteren om te kunnen proberen voort te bestaan. Wij kennen de problemen van KLM en voor Lufthansa geldt min of meer hetzelfde.

Wat mij opviel was dat het verhaal van deze betrokken jurist bij mij veel directer binnenkwam dan als ik erover lees in de krant. Wat er allemaal op je afkomt als je in de luchtvaartindustrie, of welke getroffen industrie dan ook, werkzaam bent. Van flagship onderneming naar bijna down the drain. Als de luchtvaartmaatschappijen overleven, en dan niet de prijsvechters zoals EasyJet, maar de KLM’s, AirFrance’s en Lufthansa’s dan is de verwachting dat ‘het’ pas in 2024 weer normaal is. De winst zit hem namelijk in de lange vluchten. Dit betekent een flinke reorganisatie en hopen dat het niet erger wordt. Want alleen kostenreductie zal niet genoeg zijn. 

De afgelopen 3 maanden heeft deze jurist 24/7 gewerkt en de papieren om surséance van betaling aan te vragen liggen op tafel. Alles is voorbereid. Dan komt het wel erg dichtbij. 40% van de werknemers werkt niet dus het moet met 60% van het personeel voor elkaar gebokst worden. 

Als positieve aspecten ziet hij de grotere onderlinge betrokkenheid en hechtere teams en heel veel lessons learned. En voor wat betreft besparingen: A crisis does not stop legislation. Dit geldt vooral voor zijn compliance en data protection deel van het werk. Daar moet aan gewerkt blijven worden. En vooral dit laatste geldt voor alle bedrijven die getroffen zijn. 

Ook in tijden van crisis geldt dat het niet verstandig is compliance en data protection te vergeten. Hoe met gebruik van de wet ook in moeilijke tijden het maximale mogelijk te maken is bij uitstek onze taak als advocaat. Gelukkig kunnen wij onze klanten daar heel goed bij helpen.

Ruby Nefkens
nefkens@vandersteenhoven.nl
+31 (0)6 43 36 80 63
#luchtvaart #challenges #corona #covid-19 #compliance #dataprotection 

 

Contact opnemen met ons?
 

  +31 (0)20 607 79 79
 

  mail@vandersteenhoven.nl