de week van

de week van

Baruch Hummen, 11 april 2018

Ga toch fietsen! 
Elke dag fiets ik vanaf mijn huis naar kantoor en terug. Een tocht van 22 kilometer. Naast het feit dat fietsen - mits het droog is - ontspannend werkt én goed is voor het milieu, ben ik ook sneller op de plaats van bestemming dan met het openbaar vervoer of de auto. Volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek behoor ik echter niet tot de gemiddelde Nederlander. Zelfs voor de kleinere afstanden is de auto het populairste vervoersmiddel. 

Mede daarom is de leaseauto dan ook een gewilde arbeidsvoorwaarde. In 2016 maakten ruim 720.000 mensen privégebruik van een leaseauto. Van een leaseregeling voor een (elektrische) fiets wordt daarentegen maar weinig gebruik gemaakt. Het feit dat de fiscale regeling voor het privégebruik van een leasefiets niet eenvoudig is, helpt dan ook niet. Het voordeel van het privégebruik van een leaseauto wordt door middel van een forfait vastgesteld, maar bij een leasefiets wordt het voordeel bepaald aan de hand van de kilometerprijs van de fiets, maal het aantal gereden privékilometers. De kilometerprijs is een cumulatief van alle gemaakte kosten en afschrijvingen. Snapt u het nog?

Als het aan staatssecretaris Snel (Financiёn) ligt, wordt deze fiscale regeling snel vereenvoudigd. De staatssecretaris heeft eind maart aangekondigd om de regeling te wijzigen. Hiermee geeft hij uitvoering aan de belofte van het kabinet om de fiets te stimuleren als alternatief voor de auto en het openbaar vervoer. Op korte termijn wordt duidelijk op welke wijze de regeling voor het privégebruik van een leasefiets wordt vereenvoudigd, waarna de aangepaste regeling waarschijnlijk op 1 januari 2020 in werking treedt. 

Hoe dan ook, ik blijf gewoon doorfietsen. Er gaat niets boven een mooie fietstocht langs de ooievaars in het Vondelpark!

Baruch Hummen
hummen@vandersteenhoven.nl
+31 (0)6 86 88 99 36

 

Contact opnemen met ons?
 

  +31 (0)20 607 79 79
 

  mail@vandersteenhoven.nl