de week van

de week van

Nicole Stalma, 14 december 2015

“Met je neus in de boeken”

Regelmatig krijg ik de vraag wat mijn vak precies inhoudt, of worden aannames ter toetsing aan mij voorgelegd. Zo ook afgelopen week weer twee keer: "Wat doe jij eigenlijk de hele dag?" en "Jij zit zeker de hele dag met je neus in de boeken." Daarom, een kijkje in de keuken.

Ik ontken niet dat ik regelmatig een boek pak. Of meerdere. Zeker één keer per dag. Hoewel, het meeste zoek ik eigenlijk digitaal op. De dag begint standaard met een kop koffie. Na het opstarten van mijn computer, lees ik alle juridische updates en nieuwsberichten die via de e-mail zijn binnengekomen. Eén van de belangrijkste dingen van het advocatenvak: bijblijven op juridisch gebied en op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in de sectoren waarin cliënten werkzaam zijn. Vervolgens ga ik aan de slag voor cliënten. Meestal willen cliënten voorafgaand aan een traject een schriftelijk advies ontvangen, met mogelijkheden en risico's. Adviezen over reorganisaties, beloningsbeleid, arbeidsvoorwaarden of ontslag van een werknemer behoren dan ook tot mijn dagelijkse werkzaamheden. Lopen de zaken eenmaal, dan verloopt het contact met cliënten over het algemeen telefonisch. Ook korte vragen beantwoord ik meestal telefonisch. Op die manier kan snel worden geschakeld. Natuurlijk onderhandel ik ook met wederpartijen, over uiteenlopende onderwerpen. Bijvoorbeeld over de inhoud van een beëindigingsvoorstel, over de compensatie voor het moeten inleveren van de leaseauto of over de waarde van een vakantiedag. De meeste zaken worden geschikt, maar soms is de gang naar de rechter onvermijdelijk. Voordat een zitting bij de rechter kan plaatsvinden, moet het probleem aan de rechter kenbaar worden gemaakt. Daartoe wordt een verzoekschrift of een dagvaarding bij de rechter ingediend. De wederpartij mag daar dan vervolgens schriftelijk op reageren, voordat de zitting plaatsvindt. Met het opstellen van gerechtelijke stukken en het voeren van procedures vul ik ook regelmatig mijn dag.

Verder komen wij met het team van arbeidsrechtadvocaten wekelijks bij elkaar om de meest recente uitspraken, (aankomende) wetgeving en andere van belang zijnde zaken te bespreken. Ook met het team van procesrechtadvocaten doe ik dit. Daarnaast volg ik op of buiten kantoor regelmatig cursussen om bij te blijven. Om onze cliënten ook op de hoogte te houden, geven wij meerdere keren per jaar een Client Class waarin van alles aan bod komt. Deze bijeenkomsten moeten natuurlijk ook allemaal worden voorbereid. Goed, tot zover mijn juridisch inhoudelijke werk.

Eén van de leuke dingen aan ons kantoor vind ik dat ik de ruimte krijg om andere dingen te doen die ik interessant vind. Zo houd ik mij op dit moment bezig met het maken van een nieuwe website voor kantoor. Dat wil zeggen, met een aantal anderen bedenk ik hoe de website eruit moet komen te zien. Het technische werk laten wij vervolgens over aan specialisten. Ieder z'n vak!

Veelzijdig hè? Vind ik ook. Daarom fiets ik ook nog iedere dag fluitend naar kantoor. Behalve als het regent ;)

Fijne week!

Nicole Stalma
stalma@vandersteenhoven.nl
+31 (0)6 43 36 80 54

 

Contact opnemen met ons?
 

  +31 (0)20 607 79 79
 

  mail@vandersteenhoven.nl