Modelovereenkomst vervangt VAR

Modelovereenkomst vervangt VAR

Maartje van Asten, 18 januari 2016

Modelovereenkomst vervangt VAR

Met een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst in de hand zou het volgens het kabinet aantrekkelijk moeten worden voor werkgevers om zelfstandigen in te huren. Maar gebeurt dat ook straks ook echt als de opvolger van de VAR ingevoerd wordt? Ik ga er voor het gemak van uit dat hij er gaat komen. Misschien wel wat later dan de beoogde inwerkingtreding per 1 april a.s.

Door de modelovereenkomst moeten beide partijen bekijken of hun arbeidsrelatie hoort te leiden tot afdracht van loonheffingen. Dit moet helpen om schijnconstructies beter te bestrijden. Praktijk wijst uit dat bedrijven nu volop bezig zijn om de risico’s van deze nieuwe wet af te wentelen. Freelancers melden zich momenteel massaal op verzoek van hun opdrachtgever bij payroll- en bemiddelingsbedrijven. Op die manier vermijden opdrachtgevers dat zij als werkgever worden aangemerkt. De bijkomende extra kosten hebben ze er graag voor over.

De vraag is of de angst terecht is. De Eerste Kamer mag er eerst nog mee aan de slag. Wij houden u op de hoogte van de laatste stand van zaken. En onthoud; overal is een oplossing voor te bedenken!

Maartje van Asten
vanasten@vandersteenhoven.nl
+31 (0)6 43 36 80 52

 

 

Contact opnemen met ons?
 

  +31 (0)20 607 79 79
 

  mail@vandersteenhoven.nl