de week van

de week van

Maartje van Asten, 26 november 2018

Waterbedeffect van de WAB?
Een ‘grondige opknapbeurt voor de arbeidsmarkt’ noemt minister Koolmees het pakket maatregelen van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Het wetsvoorstel is op 7 november jl. naar de Tweede Kamer gestuurd ondanks de kritiek van de Raad van State. Volgens de Raad van State “kan de voorgestelde aanpak om de verschillen tussen flexibele en vaste arbeid te reduceren weliswaar de ergste knelpunten op de arbeidsmarkt verminderen, maar is deze weinig kansrijk om daadwerkelijk een nieuwe balans op de arbeidsmarkt tot stand te brengen.” Koolmees wil het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen een vast contract te bieden. En flexibel werk blijft mogelijk, ‘daar waar het werk dat vraagt.’ Verder wordt ontslag weer eenvoudiger en de WW-premies voor vaste werknemers lager. So far, so good.
 
Gelukkig heeft Koolmees aangegeven dat het niet alleen draait om de maatregelen uit de WAB. Ze maken deel uit van een breder pakket aan maatregelen. Alles bij elkaar gaat dat pakket zorgen voor een balans op de arbeidsmarkt. Dat ligt dan toch een stuk stabieler op dat waterbed. Zo wordt de positie van de ZZP’ers - eindelijk - verduidelijkt en komen er maatregelen die de zorgen van ondernemers op het terrein van ziekte en arbeidsongeschiktheid wegnemen. Dat zou toch prachtig zijn.
 
Er wordt verder gedacht, ook over de regulering van werk in de toekomst. Denk aan robotisering en platformisering. Hoe gaat werk er in de toekomst uitzien en hoe kan de overheid daar het beste bij aansluiten? Dat zijn pas echt leuke vragen om over na te denken.
 
De WAB moet nog worden aangenomen door de Tweede Kamer en Eerste Kamer. De beoogde inwerkingtredingsdatum van de wet is 1 januari 2020. Ik ben razend benieuwd, u ook?

Maartje van Asten
vanasten@vandersteenhoven.nl
+31 6 43 36 80 52

 

Contact opnemen met ons?
 

  +31 (0)20 607 79 79
 

  mail@vandersteenhoven.nl