de week van

de week van

Maartje van Asten, 10 november 2014

WWZ u al?

De zoektocht naar hét Van Dale Woord van het Jaar 2014 is gestart. De verkiezing begint met het verzamelen van nieuwe woorden. Van Dale is nieuwsgierig naar wat gebruikers van het Nederlands het beste, mooiste en/of leukste nieuwe woord van 2014 vinden en roept het publiek daarom op om nieuwe woorden en hun betekenis in te sturen. Nieuwe woorden insturen kan tot en met 24 november 2014 op Woord van het Jaar. Van alle ingezonden nieuwe woorden maakt Van Dale shortlists in vijf categorieën: jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek.

Wellicht zou het woord "WWZ-en" wel hét Van Dale Woord van het jaar moeten worden in de categorie politiek. U weet wel, de Wet Werk en Zekerheid. Een wet waar veel mensen per 1 januari a.s. al mee te maken krijgen. Interessante en spannende materie.

Wat gaat er in het kader van de WWZ bijvoorbeeld gebeuren met al die cao's die nog gesloten moeten worden? De WWZ biedt mogelijkheden om in een cao onder andere nadere afspraken te maken met betrekking tot de te betalen transitievergoeding (die in de plaats komt van de huidige ontslagvergoeding). Overeengekomen kan worden om bij cao af te wijken van de wettelijke regeling voor de transitievergoeding. Dit was een expliciete wens van sociale partners zodat zij zelf regels kunnen treffen voor het bevorderen van-werk- naar-werk transities. Dit kan gerealiseerd worden door ontslagen medewerkers aanspraak te geven op (aan transitievergoeding gelijkwaardige) voorzieningen die zijn gericht op het voorkomen van werkloosheid of het bekorten van de werkloosheidsduur. De eerste afspraak in een CAO in dit kader is vorige week gemaakt; bij een Rotterdams overslagbedrijf hebben de cao-partijen in het principeakkoord voor de nieuwe cao afgesproken dat de kosten voor scholing niet in mindering komen op de transitievergoeding. Ook dat kan overeengekomen worden.

Benieuwd wat de cao waar u mee te maken heeft gaat regelen op dit vlak? Wij volgen de ontwikkelingen op de voet.

Voor de liefhebber: op dinsdag 16 december 2014 maakt Van Dale de winnende woorden per categorie bekend en hét Van Dale Woord van het Jaar. Wie weet zit WWZ-en er wel bij.

Maartje van Asten
vanasten@vandersteenhoven.nl
+31 (0)6 43 36 80 52

 

Contact opnemen met ons?
 

  +31 (0)20 607 79 79
 

  mail@vandersteenhoven.nl