nieuwsbrief

nieuwsbrief

Nieuwsbrief, 1 augustus 2019

Summer in the city

Aan de Herengracht zijn alle seizoenen van het jaar goed te zien. Zo wordt er in de winter (indien mogelijk) fanatiek op de grachten geschaatst en hebben de bomen in de lente prachtige bloesem. Maar ook de zomer is niet te missen: op hete dagen wordt de Herengracht druk bevaren door rondvaartboten en sloepen vol met relaxte mensen. Op zulke dagen zoeken wij graag verkoeling op het gras in onze prachtige achtertuin, om vervolgens weer fris en opgeladen aan de slag te gaan om al uw vragen te beantwoorden. 

Het nieuws ligt in de zomer natuurlijk vaak wat stil (ook wel de welbekende komkommertijd genoemd). Dit jaar is het arbeidsrecht echter nog altijd volop in beweging. Minister Koolmees heeft onlangs in een Kamerbrief nieuwe plannen gepresenteerd voor zzp’ers. Hoe die plannen precies zijn vormgegeven? Dat vertellen wij u in deze nieuwsbrief. Verder geven wij u tips tijdens de hitte en een recept voor een heerlijke, alcoholvrije cocktail. Geniet van de zomer!

Nieuwe plannen voor zzp’ers: komt de Wet DBA dan toch tot een einde?

Op 24 juni jl. heeft minister Koolmees in een Kamerbrief een update gegeven hoe hij wil omgaan met zzp’ers. Doel is aan de ene kant om zzp’ers voldoende bescherming te geven en een bestaansminimum te garanderen. Aan de andere kant wil de minister voldoende zekerheid vooraf geven aan zzp’ers en opdrachtgevers, zodat zij met een gerust gevoel afspraken kunnen maken met elkaar. Daarbij speelt steeds mee dat de Wet Arbeidmarkt in Balans (de WAB) in 2020 in werking treedt en men een ‘waterbedeffect’ wil voorkomen: als de regels voor werknemers veranderen, bestaat de kans dat men eerder (schijn)zzp’ers inschakelt voor lage tarieven. Dat is niet de bedoeling. 

De plannen wijken af van de plannen uit het regeerakkoord. Iedereen met een laag tarief zou volgens het regeerakkoord verplicht een arbeidsovereenkomst krijgen. Dit blijkt in strijd met de Europese wetgeving. Ook werd in het regeerakkoord nog aangeknoopt bij ‘kortdurende’ opdrachten en was relevant of een zzp’er ‘reguliere bedrijfsactiviteiten’ verricht. Dit bleek praktisch niet goed uitvoerbaar en veel onzekerheid te geven. De nieuwe plannen zijn eenvoudiger toepasbaar. Het streven is de wetgeving per 2021 in werking te laten treden. 

Omdat het kabinet dit voornemen heeft, zal de ACM in de periode voor invoering van het minimumtarief geen boetes opleggen bij afspraken tussen zzp’ers om dit minimumtarief nu al te realiseren.

Maatregelen onderkant: een minimumtarief
Zzp’ers gaan vanaf 2021 minimaal 16 euro per uur verdienen. Dit minimumuurtarief moet gaan gelden voor alle zzp’ers, ongeacht of het gaat om zakelijke of particuliere opdrachtgevers. Het kabinet kiest voor een niveau van 16 euro per uur omdat dat aansluit bij het bestaansminimum (bijstand) en hierbij rekening is gehouden met de gemiddelde productieve uren en indirecte uren. Wie voltijd werkt, moet van zijn inkomsten kunnen leven, en dat is iets wat tot nu toe niet bij elke zzp’er het geval is geweest. Het tarief van 16 euro maakt het voor zzp’ers daarnaast makkelijker om te sparen voor werkloosheid en om zich te verzekeren voor ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Zzp'ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt hebben vaak een beperkte onderhandelingspositie ten opzichte van de opdrachtgever. De verantwoordelijkheid voor het betalen en controleren van het minimumtarief ligt daarom bij de opdrachtgever. Omdat de opdrachtgever sterk afhankelijk is van de informatie hiervoor, wordt de opdrachtnemer verantwoordelijk voor het aanleveren van deze informatie. De opdrachtnemer moet volgens de plannen voorafgaand aan elke opdracht een schatting maken van de directe kosten en uren. Op basis hiervan moet de opdrachtgever het uurtarief berekenen en nagaan of wordt voldaan aan het minimumtarief. De offerte is hiervoor een belangrijk instrument. 

Zakelijke opdrachtgevers krijgen een grotere verantwoordelijkheid dan particuliere opdrachtgevers. Indien achteraf blijkt dat er meer directe kosten en/of uren zijn gemaakt dan vooraf ingeschat en het tarief daardoor onder het minimumtarief zou uitkomen, dan is de zakelijke opdrachtgever verplicht om het verschil bij te betalen. Zakelijke opdrachtgevers zullen zich daarnaast op beide momenten (zowel vooraf als achteraf) ervan moeten vergewissen dat de door de opdrachtnemer verstrekte gegevens aannemelijk zijn. Particuliere opdrachtgevers krijgen daarentegen een lichtere verantwoordelijkheid. Zij hoeven niet achteraf bij te betalen wanneer blijkt dat er achteraf toch meer uren of kosten zijn gemaakt door de opdrachtnemer. Ook hoeven zij niet te beoordelen of de verstrekte gegevens van de opdrachtnemer aannemelijk zijn.

Maatregelen bovenkant: zelfstandigenverklaring bij tarief van minstens 75 euro
Het kabinet wil zzp’ers met een tarief van minimaal 75 euro meer ruimte geven om te ondernemen. Bij zzp’ers met dit tarief gaat het kabinet ervan uit dat ze kunnen sparen voor werkloosheid en pensioen en dat ze zich kunnen verzekeren. Zij kunnen daarom straks kiezen voor een zelfstandigenverklaring. Hiermee kunnen ze vooraf met hun opdrachtgever afspreken dat ze als ondernemer zelfstandig werken. Met zo'n verklaring op zak weten opdrachtgevers dat zij niet worden aangeslagen voor loonheffingen, werknemersverzekeringen en arbeidsvoorwaarden zoals pensioenen en loondoorbetaling bij ziekte. Om de zelfstandigenverklaring te kunnen gebruiken, gelden de volgende eisen:

 1. In de overeenkomst van opdracht moet opgenomen zijn dat partijen de bedoeling hebben geen arbeidsovereenkomst te sluiten.
 2. De beloning bedraagt minimaal 75 euro per uur (dit tarief wordt jaarlijks geïndexeerd).
 3. De overeenkomst wordt aangegaan voor maximaal een jaar. 
 4. De opdrachtgever en opdrachtnemer ondertekenen beiden de zelfstandigenverklaring.
 5. De opdrachtnemer dient bij de Kamer van Koophandel ingeschreven te zijn. 

Als de opdracht langer dan één jaar duurt, kunnen opdrachtgever en opdrachtnemer vanaf dat moment geen gebruik meer maken van de zelfstandigenverklaring. Zij kunnen dan wel kiezen om op basis van de webmodule te achterhalen of sprake is van een zelfstandige.

Opdrachtgeversverklaring en webmodule
Om meer helderheid en duidelijkheid vooraf te creëren, introduceert het kabinet voor opdrachtgevers en opdrachtnemers een opdrachtgeversverklaring. Aan de hand van een aantal vragen die partijen via de webmodule beantwoorden, kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemer vooraf meer duidelijkheid krijgen of sprake is van een dienstbetrekking of niet. De vragen in de webmodule moeten naar waarheid worden beantwoord en in de praktijk moet dienovereenkomstig worden gewerkt. Momenteel wordt deze webmodule getest met behulp van toekomstige gebruikers. Na de zomer zal het kabinet de Tweede Kamer informeren over de resultaten.

Handhaving 
Tot 1 januari 2021 blijft het zo dat de Belastingdienst terughoudend handhaaft. Wel worden de mogelijkheden tot handhaven wat verder aangescherpt: vanaf 1 januari 2020 kan de Belastingdienst ook handhaven wanneer opdrachtgevers hun werkwijze binnen een redelijke termijn niet aanpassen, na aanwijzingen van de Belastingdienst. Dus: iets meer handhaving, maar nog steeds erg weinig kans dat de Belastingdienst ingrijpt.

De ACM zal in de periode voor de invoering van het minimumtarief geen boetes opleggen bij afspraken tussen zzp’ers zodat het minimumtarief nu al kan worden gerealiseerd (prijsafspraken tussen zzp’ers zijn in principe in strijd met het kartelverbod). Dat heeft de ACM in een consultatie Leidraad ‘Tariefafspraken zzp’ers’ onlangs bekend gemaakt. Ook mogen zzp’ers van de ACM collectief afspraken maken over hun beloning om aan een minimuminkomen te komen, voor het werk waarin zij naast gewone werknemers werken.

Volgens de ACM hebben de volgende zzp’ers volgens de Mededingingswet ruimte om tariefafspraken te kunnen maken. Zzp‘ers kunnen dat onder andere doen als zij:

 • "Zij-aan-zij” werken met werknemers en daardoor geen onderneming zijn in de zin van de Mededingingswet.
 • Onderling afspreken om het door het kabinet aangekondigde wettelijke minimumtarief in de periode voor de invoering daarvan al te waarborgen.
 • Met hun opdrachtgevers gezamenlijk afspreken dat een hoger minimumtarief nodig is om op een bestaansminimum te komen. 

VdS-Fles winactie: doet u mee?

Bij de Client Class van 20 juni jl. hebben we ze uitgedeeld: de VdS join-the-pipe drinkflessen. Goed voor het milieu (weg met de plasticsoep!) en daarnaast ontzettend praktisch. Nu is onze vraag: waar zijn de VdS drinkflessen deze zomer te zien?

Neem de zwarte fles met ons logo met u mee en maak er een foto van op uw vakantiebestemming. Stuur ons de foto onder vermelding van de plaats. Hoe meer hoe beter! De leukste inzending wordt in september beloond met een leuke prijs!

Om alvast in de sfeer te komen, hiernaast een foto die door een klant is gemaakt in België. Als u goed kijkt, dan ziet u de zwarte fles hangen.  

De fles is verder al gesignaleerd in: Thailand, Schotland, Italië, Slovenië en nog vele andere landen. Dus: waar neemt u de VdS-fles mee naartoe? 

NB. Heeft u nog geen fles, maar wilt u er wel graag eentje? Dat kan! Aarzel niet en neem contact met ons op, dan sturen wij de fles (uiteraard zo CO2 neutraal mogelijk) naar u op! 

 

 

 

What to do met hitte op de werkvloer?!

Hitte op kantoor: altijd een uitdaging. Hieronder vijf tips om het hoofd koel te houden. Want: hoe frisser de werknemer, hoe productiever!

 1. Drink voldoende water. Op deze manier kan het lichaam beter afkoelen. Tip: zet wat grote kannen water neer met wat limoen/komkommer/munt erin. Valt altijd in de smaak en werkt extra verfrissend.   
 2. Begin de werkdag wat vroeger in de ochtend.
 3. Zorg ervoor dat het zonlicht wordt buitengesloten. Wanneer je de zon buiten houdt, zorgt dit voor meer koelte. Misschien wat ongezellig in het donker, maar wel lekker koel. 
 4. Ventileer de kantoorruimtes aan het begin van de dag zodat de hitte van de vorige dag het gebouw kan verlaten. 
 5. Schakel apparaten uit die veel warmte afgeven.

En onthoud: een ijsje op z’n tijd doet wonderen! 

Cocktail recept: Apple Nojito

Bij een warme zomer hoort een lekker koel drankje met een frisse smaak, ijs en bubbels. Onderstaand drankje heeft het allemaal en het is ook nog eens makkelijk te maken: Apple Nojito! We geven u het recept van deze heerlijke alcoholvrije cocktail, zodat u gezellig met familie en vrienden kunt genieten. 

Ingrediënten (voor 10 personen)
5 limoenen
40 ijsblokjes of crushed ice
1 liter appelsap
500 ml koolzuurhoudend bronwater
5 takjes munt

Bereiding

 • Was de limoenen en snijd er 15 mooie plakjes van. Pers de rest van de limoenen uit.
 • Halveer 5 plakjes limoen en snijd in de andere plakjes een klein sneetje.
 • Verdeel de halve plakjes limoen en het limoensap over de glazen.
 • Leg de ijsklontjes in een schone theedoek en sla ze tot gruis.
 • Doe het ijsgruis in de glazen en schenk het appelsap er bij. Vul de glazen verder met het bronwater.
 • Steek op de rand van ieder glas een plakje limoen en doe een half takje munt in ieder glas.

Genieten maar! Fijne zomer!

Heeft u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, of kunnen wij deze zomer wat werk uit handen nemen zodat u met een gerust hart op vakantie kan? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Met vriendelijke groet,

Ester Kalis, Matthijs Bos, Eugenie Ágoston, Maartje van Asten, Nicole Stalma, Lisanne van Geest, Anantha VosMarjon SchlimbachRomy Schneider en Tahmina Faez.

Van der Steenhoven advocaten N.V.
Herengracht 582 (1017 CJ) Amsterdam
tel: +31 (0) 20 607 79 79
www.vandersteenhoven.nl, mail

Aan de samenstelling en inhoud van deze nieuwsbrief is de meeste zorg besteed. Van der Steenhoven advocaten N.V. aanvaardt geen verantwoordelijkheid ten aanzien van op basis van deze nieuwsbrief genomen beslissingen, tenzij zij vooraf in concrete gevallen is geraadpleegd.

 

Wilt u de nieuwsbrief ook ontvangen?


  meld u dan hier aan