nieuwsbrief

nieuwsbrief

Nieuwsbrief, 9 november 2023         

Verhuizen: Hallo Cruquiuskade!

Begin deze maand zijn wij met ons kantoor verhuisd naar de Cruquiuskade! Onze kleur geel staat voor optimisme, vernieuwing en frisse energie. Hierbij past onze stap naar de Cruquiuskade. Met de goede hulp en mooie ontwerpen van Dok architecten (waaronder het beeld in deze nieuwsbrief) hebben wij nu een prachtige moderne werkplek. We kijken ernaar uit om jullie op onze nieuwe locatie te verwelkomen.

In deze nieuwsbrief nemen we je mee in het thema, hoe kan het ook anders, verhuizen! Na een verhuizing is het tijd voor ontspanning. Aan het slot van deze nieuwsbrief vind je tips voor leuke activiteiten in de nieuwe omgeving van ons kantoor.

Bedrijfsverhuizing: wat regelt de wet?

De werkplek is een arbeidsvoorwaarde. Het wijzigen van de werkplek van werknemers door een werkgever is een eenzijdige wijziging van deze arbeidsvoorwaarde. Als een werkgever besluit de werkzaamheden of een deel daarvan te verhuizen naar een andere locatie, dan verhuizen de werknemers in principe mee. Van werknemers wordt namelijk verwacht dat zij positief reageren op redelijke voorstellen van de werkgever. Bepalend voor het antwoord op de vraag wat redelijk is, zijn bijvoorbeeld de gevolgen, de aanleiding voor de verhuizing, een open communicatie, of er onderzoek is gedaan naar alternatieven en of er rekening is gehouden met persoonlijke omstandigheden van werknemers. 

De rol van de ondernemingsraad

Wanneer een ondernemingsraad (OR) deel uitmaakt van de onderneming ben je als werkgever verplicht om advies te vragen aan de OR over het voorgenomen besluit om te verhuizen. Dit adviesrecht geldt ook wanneer niet de hele organisatie, maar een (substantieel) deel van de werkzaamheden verhuist. Voor een bedrijfsverhuizing zijn vaak goede redenen, zoals een fusie of overname, groei van de organisatie of duurzaamheidsdoelen. Naast de beweegredenen voor de verhuizing zijn ook de gevolgen voor de werknemers en de maatregelen om die gevolgen op te vangen onderdeel van de adviesaanvraag aan de OR.

Welke reistijd is redelijk? 

Een bedrijfsverhuizing kan gevolgen hebben voor de reistijd van werknemers en extra reistijd voor sommige werknemers betekenen. Wat als een redelijke reistijd in de rechtspraak wordt gezien hangt af van de feitelijke omstandigheden per geval. In het algemeen worden reistijden tot 5 uren per dag nog als redelijk gezien. Daarbij weegt wel mee of de werkgever een goede reden heeft voor dit besluit en of aan de werknemers een compensatieregeling is aangeboden. 

Voor de Werkloosheidswet (WW) gelden overigens andere maatstaven. Voor de WW wordt een reistijd van twee uren per dag (in principe per openbaar vervoer) als acceptabel gezien. 
 

Compenserende maatregelen

Als werknemers worden geconfronteerd met (veel) extra reistijd moet een werkgever zich, zeker bij lange dienstverbanden, inspannen om naar een passende oplossing te zoeken. Om de gevolgen te verzachten kan je als werkgever compenserende maatregelen aanbieden, eventueel met een afbouwregeling. Denk hierbij aan:

  • Een verhuiskostenvergoeding;
  • Een (extra) reiskostenvergoeding;
  • Een reistijdvergoeding;
  • Het bieden van de mogelijkheid om (gedeeltelijk) vanuit huis te werken. 

Gaat het om een grote groep werknemers dan kan een sociaal plan uitkomst bieden. Hierin worden afspraken voor werknemers collectief vastgelegd. 

Tot slot is goede communicatie heel belangrijk. Over hoe je een bedrijfsverhuizing en ook andere wijzigingen voor werknemers goed communiceert en voor de (juridische) begeleiding hierbij, denken onze advocaten graag met je mee.

Ontdek het Czaar Peterkwartier!

Na de inspanningen voor een verhuizing is er tijd voor ontspanning. Een nieuwe werkplek, een nieuwe buurt. Wij sluiten deze nieuwsbrief daarom af met tips voor ontspanning in de nieuwe omgeving van ons kantoor, het Czaar Peterkwartier:

  • Bezoek de Czaar Peterstraat. Een straat vol verrassend leuke en bijzondere boetiekjes en winkels. Perfect voor al je inkopen en cadeaus voor de feestdagen. 
  • Maak een stadswandeling langs de historische scheepswerven, pakhuizen en moderne architectuur. Een mooi contrast. 
  • Dompel je onder in de Nederlandse maritieme geschiedenis in het Scheepvaartmuseum. 
  • Voor een klein maar fijn museum ga je naar het Cacaomuseum. Echte chocoladeliefhebbers kunnen hier terecht voor een proeverij, workshops (waaronder schilderen met chocola) of een chocolade-wijn pairing. 
  • Oefen je favoriete buitensport uit in het Funenpark. 
  • Ga op de foto met de iconische molen de Gooyer. De thuisbasis van Brouwerij ’t IJ. Een gezellige plek die mensen uit de buurt en toeristen uit alle windrichtingen aantrekt.
  • Houd een jeu de boules competitie bij Mooie Boules; foodbar en jeu de boulesbaan in één.  
  • Ook voor lekker en gezellig eten zit je goed in het Czaar Peterkwartier. Schep je bord vol lekkers bij Spirit of sluit de dag goed af bij Trattoria Breda. Voor speciale delicatessen kunnen we je Frank's Smoke House aanraden.

Met vriendelijke groet,

Team arbeidsrecht: Ester KalisEugenie Ágoston, Marjon Schlimbach, Eileen PluijmCeline SupJan van der Steenhoven, Laura Tuinenburg, Danique OphoffJennifer Kuijt en Vincent van Doorn

Van der Steenhoven advocaten N.V.
Cruquiuskade 45 (1018 AM) Amsterdam
tel: +31 (0) 20 607 79 79
www.vandersteenhoven.nl, mail

Aan de samenstelling en inhoud van deze nieuwsbrief is de meeste zorg besteed. Van der Steenhoven advocaten N.V. aanvaardt geen verantwoordelijkheid ten aanzien van op basis van deze nieuwsbrief genomen beslissingen, tenzij zij vooraf in concrete gevallen is geraadpleegd.

 

Wilt u de nieuwsbrief ook ontvangen?


  meld u dan hier aan